Open menu | Nieuwe-Wandelschoenen.nl
Check vinkje

Grootste aanbod Lowa wandelschoenen

Check vinkje

Direct uit voorraad leverbaar

Check vinkje

Niet goed? Geld terug!

Lowa wandelschoenen onderhoud

De verzorging en onderhoud van je wandelschoenen is van groot belang. Wandelschoenen zijn duurzaam mits deze goed worden onderhouden. Hieronder geven we een aantal onderhoudtips waardoor je wandelschoenen langer mee gaan. Bovendien zullen ze langer soepel, waterdicht en ademend blijven. Het basisprincipe is ten alle tijden dat je na een wandeling je schoenen schoonmaakt. In eerste instantie doe je dit alleen aan de buitenkant met bijvoorbeeld een borstel. Als een grondige schoonmaak benodigd is, volg dan onderstaand stappenplan:

1. Schoenenveters en zooltjes

Haal als eerst de veters en inlegzolen uit je wandelschoenen. Hierdoor kan er goed gereinigd worden en blijft er geen vuil verstopt zitten. Bovendien zullen de schoenen na het schoonmaken beter drogen en zullen met name de zooltjes langer mee gaan.

2. Schoonmaken, impregneren, droog maken

Nu de veters zijn verwijderd is het tijd om de buitenkant grondig schoon te maken. Borstel eerst de schoenen grondig af, waarna ze met warm water verder schoongemaakt kunnen worden. Let op de naden, knikpunten en rond de haakjes, dit zijn plaatsen waar vuil zich meestal ophoopt. Bij het gebruik van een reinigingsmiddel is het belangrijk om direct daarna de schoenen te impregneren. Anders is het leer onbeschermd, dat zal ten koste gaan van de duurzaamheid. Als je klaar bent met het reinigen, laat de Lowa wandelschoenen dan drogen in een goed geventileerde ruimte, anders kunnen er schimmels ontstaan. Zet ze daarnaast niet in de zon, onder de verwarming of in de buurt van de kachel, anders is de kans groot dat het leer zal gaan scheuren.

3. Binnenvoering goed verzorgen

Een binnenvoering kan van textiel of van leer zijn. Als de binnenkant van textiel is dan kan het materiaal schoongemaakt worden met lauw water en wellicht een klein beetje groene zeep. Dit zal de geur van transpiratie wat verminderen. Bovendien zal dit ten goede komen aan het ademend vermogen van het Gore-Tex membraan. De leren binnenvoering moet af en toe met een speciale ledermelk (bijvoorbeeld Patina Leermelk of Keralux LCK) worden ingewreven, omdat de voering uitdroogt en bros en hard wordt door het vaak zeer agressieve zweet van de voeten met de zouten die het bevat. Ook hierbij is aan te raden om af ten toe te reinigen met een groene zeep, waardoor zouten worden weggenomen.

4. Verdere verzorging en onderhoud

Bij het vaak dragen van Lowa wandelschoenen, worden ze aan vocht blootgesteld. Hierdoor is het van belang om ze tijdig te behandelen met onderhoudsartikelen. Wrijf onder andere met een zachte borstel een Lowa Active Creme in het leer, zodat de schoenen robuust blijven. Dat is ook absoluut nodig bij schoenen met Gore-Tex membranen. Leer dat niet is onderhouden, droogt uit, wordt bros en scheurt in. De schoenen raken zo onherstelbaar beschadigd. Gebruik geen olie of vet; hierdoor wordt het leer weliswaar heel zacht en bijna waterdicht, maar de pori├źn van het leer worden afgesloten waardoor de schoenen niet meer stabiel en ademend zijn. Ook kunnen gelijmde delen loslaten.